Heeft u nieuws? Bel onze redactie: 046-4747555

Reclame

Austerlitz op het witte doek

Foto:

In Filmhuis De Domijnen in Sittard is op donderdag 4 en dinsdag 9 mei om 20.15 uur de film AUSTERLITZ te zien. Filmmaker Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken.

In statische zwart-witshots observeert hij nauwgezet hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort met de leus ‘Arbeit macht frei’, de vrouw die bevallig poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt. Mensen dragen T-shirts met teksten als ‘Cool Story, Bro’ of ‘Jurassic Park’. Een commanderende gids leidt haar groep als makke schapen rond.

De commentaarloze beelden roepen de vraag op of het voor individuen nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken, als elke ervaring collectief wordt. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Respectbetuiging en onbegrip tonen met een selfiestick in de hand? Zijn deze kampen anno 2017 nog wel herdenkingsplekken of zijn het toeristische attracties geworden?

Met de titel van de film verwijst Loznitsa naar de gelijknamige roman van W.G. Sebald, over een man die als joods vluchtelingenkind werd beroofd van zijn eigen naam en geschiedenis.

Laatste Nieuws

zondag 2 juli 2017

Zomerconcert Philharmonie in Jardin d’Isabelle

vrijdag 30 juni 2017

Woonzorgvoorziening centrum Sittard

donderdag 29 juni 2017

Betoging voor behoud Glanerbrook

dinsdag 27 juni 2017

Meer mensen aan het werk dankzij Convenant Brede Aanpak

dinsdag 27 juni 2017

Blauwalg geconstateerd in vijvers Hoogveld

maandag 26 juni 2017

Sittard-Geleen wederom Fairtrade gemeente

maandag 26 juni 2017

Nieuwe lijsttrekker PvdA Sittard-Geleen

zondag 25 juni 2017

Strijkersensemble Salviuskerkje

zaterdag 24 juni 2017

Garageverkoop Einighausen

vrijdag 23 juni 2017

Draaginsignes voor veteranen